Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je případ Cimický nebezpečný, aneb Me-Too po česku

Případ Cimický znamená průlomový úspěch při zavádění agresivní kultury Me-Too do české společnosti. Namísto řádného trestně právního procesu zavádí aktivistické „lidové soudy“ bez možnosti promlčení.

V těchto dnech v Česku mediálně rezonuje případ Cimický. V něm je známý psychiatr vykreslován jako sexuální predátor systémově zneužívající svého postavení lékaře a odborníka. Jde o závažná nařčení, která mohou a jistě budou mít závažné následky pro dr. Cimického, a to především ve společenské a profesní rovině.

V této souvislosti se jistě najde řada občanů, kteří budou prohlašovat, že takové jednání, jaké se nyní mediálně přisuzuje dr. Cimickému, je třeba postihovat a trestat. Zajisté tím vyjadřují odvěkou zásadu spravedlnosti, která lidi motivuje k tomu, aby špatné a jedince i společnost poškozující chování nezůstalo nepovšimnuto, nýbrž aby bylo odstraněno a pachatelé potrestáni. To je nepochybně zásada pro společnost potřebná a zdravá. Na druhou stranu stejně důležitý je i vlastní proces, jakým je ve společnosti spravedlivosti dosahováno. Protože proces samotný může být zdrojem nespravedlnosti, byť může být v zárodku spravedlností motivován.

To je důvod, proč jsme jako společnost v průběhu času upustili od různých způsobů nastolování společenské spravedlnosti a rovnováhy, které se u nás v různých dobách uplatňovaly. Je to rovněž důvod, proč nepřebíráme slepě od jiných kultur jejich procesy nastolování spravedlnosti.

Namísto tzv. božích soudů, rodinné msty, soubojů, pogromů, veřejného pranýřování, lynčování, mrzačení či „lidových“ soudů a podobných spravedlnost nastolujících procesů, jsme se propracovali k tomu, že u nejzávažnějších společensky nebezpečných chování je spravedlnosti dosahováno pomocí trestně-právního řízení s jasně stanovenými zásadami, pravidly a postupy. Mezi ně patří zásada pohlížet na obviněné osoby jako na nevinné až do doby soudního rozhodnutí. Patří sem i zásada nestrannosti a objektivnosti soudce. Patří sem i zásada promlčení, kdy se pachateli dává možnost, aby při řádně vedeném životě po delší čas, nebyl trestán za skutky již dávno minulé. Ta vede i případnou oběť k tomu, aby svá obvinění vznášela v přiměřeném čase a ne účelově.

Bohužel, žádná z těchto zásad se neuplatňuje u procesů vedených v rámci levicově-liberálních ideologií, jakou je i hnutí Me-Too. Zde je na pachatele od začátku pohlíženo jako na osobu provinilou. Namísto soudců zde vystupují různá aktivistická uskupení, neziskové organizace a média. Neexistuje žádná možnost promlčení. Údajné oběti si mohou vzpomínat a vznášet obvinění ohledně záležitostí starých desítky let. Přitom je tendence pohlížet na jejich tvrzení jako na pravdivá, zvláště pokud jsou v postavení příslušníka tzv. společensky znevýhodněné skupiny (např. žena oproti muži, barevný oproti bělochovi, atp.).

Uvážlivému člověku musí být, i vzhledem k tomu, co se děje na západ od našich hranic, jasné, jak nebezpečný a snadno zneužitelný takovýto proces je. Namísto spravedlnosti, kterou se zaštiťuje, zavádí hlubokou nespravedlivost v podobě ideologicky vedených procesů. Údajný pachatel je v nich společensky a morálně znemožněn a trvale poškozen ještě před tím, než byla nezávislým soudem a zákonným procesem prokázána jeho vina. Proti takto vedenému procesu není z hlediska obviněného téměř žádná možnost účinné obrany.

Pokud se vrátíme k případu dr. Cimického, samozřejmě nevíme, kde je pravda a proto ani nemůžeme nastolovat spravedlnost. To by měl v tak zásadních nařčeních, jaká jsou vůči dr. Cimickému nyní vznášeny, dělat řádný soud v rámci řádného trestně-právního řízení s jasně určenými pravidly a zásadami. Pokud v naší zemi připouštíme procesy typu Me-Too, nemůžeme se potom divit, že společenský vývoj se u nás bude posouvat ke stejné totalitě, jaká nyní zakotvila a dále se rozvíjí na Západě.  

Proto žádám, ať v případě dr. Cimického rozhodne řádný soud v rámci zákonných předpisů a postupů, a ne nově zřizované „lidové“ Me-Too soudy v podobě různých levicově-liberálních aktivistů, novinářů, institucí a organizací. Nejde totiž jen o dr Cimického. Jde o nás o všechny.

Autor: Marek Renda | úterý 9.11.2021 9:10 | karma článku: 37,08 | přečteno: 1525x
  • Další články autora

Marek Renda

Istanbulská úmluva: Manifest neomarxistické totality

Istanbulská úmluva je nebezpečná. Pod zástěrkou ochrany žen před násilím zavádí do právního řádu neomarxistickou ideologii plodící neustálé problémy a byrokratickou totalitu.

8.11.2018 v 11:43 | Karma: 38,34 | Přečteno: 1340x | Ostatní

Marek Renda

Sorosův přítel Václav Havel

Finanční spekulant, globalista, podpovatel neomarxismu a muslimské migrace, George Soros, byl v přátelském vztahu s Václavem Havlem. Tuto skutečnost je třeba si připomínat, abychom pochopili úlohu Václava Havla v našich dějinách.

5.10.2018 v 17:53 | Karma: 42,57 | Přečteno: 2297x | Ostatní

Marek Renda

13 věcí, které by Orbán neudělal, ale Babiš ANO

Viktor Obrán dokázal vést maďarský národ k vítězství nad aktivistickým impériem George Sorose. Český premiér Babiš proti Sorosovu impériu nebojuje. Níže je uveden seznam 13 věcí, který by Orbán nikdy nepřipustil, zato Babiš ano.

23.7.2018 v 6:55 | Karma: 37,17 | Přečteno: 1595x | Ostatní

Marek Renda

Největší falešná zpráva o J. Drahošovi

Jedna z největších falešných zpráv, která se šíří o J. Drahošovi je ta, která tvrdí, že J. Drahoš je slušný člověk. Opak je pravdou. Největší falešnou zprávou je J. Drahoš sám.

20.1.2018 v 12:20 | Karma: 47,77 | Přečteno: 12106x | Ostatní

Marek Renda

Den, kdy Petr Hannig nachytal M. Veselovského při lži a pokrytectví

Martin Veselovský, moderátor a spolumajitel televize DVTV, v rozhovoru s Petrem Hannigem popřel, že má cokoliv společného s Georgem Sorosem. Veselovský lhal.

5.1.2018 v 17:09 | Karma: 48,85 | Přečteno: 34600x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5666x
Snažím se vidět a přijímat svět takový, jaký je. Proto je pro mě důležitá pravda, ať už je jakákoliv.

Seznam rubrik